Tarptautinė VVGT konferencija „Leader. Pažangus kaimas. Dabartis. Vizija.”

Spalio 6 – 7 dienomis Molėtų rajono vietos veiklos grupės „Keisdamiesi keičiame“ (Molėtų rajono VVG) pirmininkė Vaida Saugūnienė ir administravimo vadovė Dalia Mikelinskienė dalyvavo Kaune vykusioje tarptautinėje Vietos veiklos grupių tinklo (VVGT) konferencijoje „LEADER. Pažangus kaimas. Dabartis. Vizija.“

Konferencijos dalyvius sveikino Seimo narys, kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis, Žemės ūkio ministerijos atstovė Jurgita Pugačiauskaitė – Butrimienė, Nacionalinės mokėjimo agentūrosvatstovė Virginija Liukpetrytė, Žemės ūkio rūmai atstovai, svečiai iš Lenkijos Lider Pojezierza LGD Ireneusz Kostka.

Savo pranešimu konferenciją pradėjo ELARD prezidentė Marion Eckardt, pabrėždama kiekvieno visuomenės nario indėlio ir įtakos svarbą.

VVGT ir Kauno r. vietos veiklos grupės pirmininkė Kristina Švedaitė savo pranešime „Pažangaus kaimo link. Kaip žengiame šiuos žingsnius” apžvelgė kaip VVG žengia pažangaus kaimo link.

Zarasų-Visagino regiono VVG pirmininkas Arvydas Veikšra pranešimą „Zarasų-Visagino r. VVG žingsniai Pažangaus kaimo link” papildė vaizdo įrašu „Zarasiškiai mažais žingsneliais Pažangaus kaimo link”, kuriame pristatė jų teritorijoje įgyvendintus LEADER projektus – tarsi žingsnelius link pažangaus kaimo.

Lider Pojezierza LGD pirmininko pavaduotojas ir apskrities VVG tinklo pirmininkas Ireneusz Kostka savo pristatymu supažindino dalyvius su Pažangaus kaimo koncepcijos rengimu Lenkijoje.

Vytauto didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Verslo ir kaimo vystymosi tyrimų instituto dėstytoja prof. dr. Vilma Atkočiūnienė pranešimu „Pažangaus kaimo vystymosi tendencijos” pristatė sumanaus kaimo koncepciją bei kelią link sumanių kaimų koncepcijos įgyvendinimo. Anot V.Atkočiūnienės, sumanus kaimas = sumani bendruomenė.

Žemės ūkio ministerijos II -ojo paramos skyriaus patarėja Ilona Javičienė apdovanojo VVG už nuoseklų darbą, proveržį ar originalius projektus bei pabrėžė, kad kiekviena VVG savaip ypatingos ir dirba labai svarbų darbą.

Lietuvos kaimo tinklo atstovai Jurgita Pugačiauskaitė -Butrimienė ir Ernestas Černius dalyviams suorganizavo viktoriną, kurioje konferencijos dalyviai pasitikrino žinias apie Lietuvos kaimo tinklo organizuojamą veiklą.

Antroje konferencijos dalyje vyko diskusijos grupėse – pažangaus kaimo kūrimo dirbtuvės.

Taip pat vyko „Tokie LEADER pasikalbėjimai”, kur LEADER ekspertai Ilona Javičienė, Kristina Švedaitė, Vytautas Zubas, Ireneusz Kostka diskutavo kas jiems yra LEADER, kokius įžvelgia trūkumus bei privalumus, kokia laukia ateitis.

Dieną užbaigė ekskursija su gide į aukščiausią Kauno Prisikėlimo baziliką ir neformalus kolegų bendravimas.

Konferencijos antrąją dieną dalyviai turėjo progą keliauti vienu iš trijų pasirinktu maršrutu ir aplankyti LEADER projektų įgyvendinimo vietas skirtingose šalies regionuose.

Molėtų rajono VVG pirmininkė pasirinko maršrutą, kuriame susipažino su Kauno rajono, Sūduvos, Marijampolės ir Vilkaviškio krašto VVG teritorijose esančiais projektų pavyzdžiais.

Pirmiausia buvo aplankytas Ringaudų autoservisas (Kauno rajono VVG), kur šeima ėmėsi projekto – „Autoserviso su plovykla įkūrimas“. Projekto metu įsipareigojo sukurti ir išlaikyti 3 darbo vietas, viena iš kurių – jaunimui iki 29 metų. Sugebėję pritraukti gabius meistrus, klientų stygiumi nesiskundžia. Dabar čia dirba 8 darbuotojai, o šeimininkai svajoja apie plėtrą.

Sasnavos bendruomenė (Sūduvos VVG) surinkusi tūkstančius zuikučių žaisliukų, įkūrė Zuikių muziejų ir parengė edukacinę programą. Muziejus įkurtas bendruomenės namuose, tačiau labai glaudžiai bendradarbiauja su šalia esančia mokykla. Projekto metu atlikti infrastruktūros sutvarkymo darbai įrengiant teritorijoje atskiras žaidimų ir veiklų zonas.

Šunskų fazanynas (Marijampolės r. VVG) sužavėjo iškalbingu Šunskų seniūnu, Kneipo terapijos pojūčių taku, skulptūromis, kulinarine legenda apie Šunskų silkių kasyklą bei silkių degustacija ir, žinoma, įstabiais fazanais.

Bendruomenė „Virbalio vartai“ (Vilkaviškio VVG) kviečia grupes, verda cepelinus, organizuoja senųjų amatų edukacijas.

„Vilkaviškio turizmo ir verslo informacijos centras“ pristatė projektą „Pagaminta Vilkaviškyje“, kurio metu sukūrė bendrą prekės ženklą „Pagaminta Vilkaviškyje“ ir rūpinasi bendra gamintojų reklama. Didžiausią įspūdį visiems paliko Vilkaviškio autobusų stotis – kur moderniose patalpose įsikūrusi gurmaniškų produktų krautuvėlė, prekiaujanti vietos gamintojų produktais: aliejumi, sūriais, kava, šakočiais, ledais ir begale kitokių skanumynų.

Maršruto pabaigoje buvo aplankytas teminis ,,Liepų kaimas” Gižų kaimo bendruomenėje. Tai bendruomeninio verslo projektas, kur nedidelėse bendruomenės patalpose veikia siuvyklėlė, parduodami vietos tekstilininkų darbai, vyksta edukacijos.

Tuo pat metu Molėtų rajono VVG administravimo vadovė su kita grupe vyko apžiūrėti gerųjų VVG pavyzdžių Kauno, Prienų, Alytaus, Birštono ir Kaišiadorių rajonuose.

Buvo aplankyta Vila „9 vėjai” (Kauno r. VVG), kur privataus verslo savininkai per 18 metų ant lygaus lauko įkūrė visą kompleksą ramiam, provansu dvelkiančiam poilsiui.

Juodaraisčio sulčių spaudykla (Prienų r. VVG) – nedidelis šeimos verslas, siūlantis ne tik spaudyklos paslaugas, bet ir auginantis šilauogių plantaciją, prekiaujantis įvairių uogų ir obuolių sultimis.

Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokykloje (Alytaus r. VVG) susipažinome su rajono „perlu“ vadinamos išskirtinės išvaizdos mūrinės mokyklos istorija, kurios pastatymą ir įrengimą to meto pačia moderniausia įranga iš Amerikos 1934 metais finansavo Kurnėnuose užaugęs ir į Ameriką emigravęs Laurynas Radziukynas.Turėjome galimybę išbandyti rašymo plunksna edukaciją.

Pietums Nemajūnų kaime (Birštono r. ) dalyvavome edukacinėje – degustacinėje programoje „Dzūkiškos bandos” (Alytaus r. VVG), kur išgirdome apie veiklią Nemajūnų kaimo bendruomenę „Santalka” ir aktyviai veikiantį dienos centrą.

Po sočių pietų aplankėme Vilūnų kaimo bendruomenę (Kaišiadorių r. VVG) ir susipažinome su jų bendruomeninio verslo projektu. Bendruomenė įrengė 3 darbo vietas (grožio salonas – kirpykla, autoservisas ir statybininko paslaugos) ir pagal darbo sutartis samdo į šias darbo vietas vietinius gyventojus.

Paskutinė maršruto stotelė – VšĮ „Myliu kaimą”. Čia pasitikimo šeimininkė su savo padėjėjomis pora ožkelių ir avyte. Netikėtai gimęs šeimos verslas teikia gyvūnų ir miško terapijos paslaugas, priima vaikų grupes, šeimas, čia švenčiami gimtadieniai ir klasės išleistuvės.

Didelis ačiū konferencijos organizatoriams ir kolegoms už tiek įspūdžių, įkvepiančių pavyzdžių bei motyvacijos veikti.